A főtt rizs és a párolt rizs táplálása

A Davis Biológiai Tudományi Egyetemen a Kaliforniai Egyetem szerint a rizs fogyasztása már 2500 BC óta jelentkezik, a rizs már több élettartamú élelmiszerforrás volt. Ez egy sokoldalú növény, és főételekben, desszertekben, italokban és harapnivalókban használható. A rizst különféle módokon lehet előállítani, beleértve az előmelegítést, a forralást, a gőzölést és a sütést. Ráadásul a rizs tápanyagprofilja az energiával teli, szénhidrátokat és zsírt nem tartalmaz.

Kalória

Az egyszerű rizs kalóriatartalmú sűrű étel, de az ízesítők, például a vaj vagy a mártás kiegészítése drámai módon növeli a kalóriatartalmat. A kiszolgáló rizs mérete ½ csésze vagy 100 gramm. Egy fél csésze sima, párolt rizs 140 kalóriát tartalmaz, míg 1/2 csésze főtt fehér rizs 123 kalóriát tartalmaz. Az 1 evőkanál vaj hozzáadása növeli a kalóriatartalmat 102 kalóriával, míg ½ csésze csirkehússal 94 kalóriát ad.

Szénhidrát

A párolt rizs egy 31 gramm szénhidrátot tartalmaz, és egy főtt rizs 26 gramm szénhidrátot tartalmaz. 4 kalóriát tartalmaz 1 gramm szénhidrátban, párolt rizs esetében 124 teljes kalória, körülbelül 89% szénhidrátból származik. A főtt rizs 104 szénhidrát-eredetű kalóriát tartalmaz, vagyis körülbelül 85 százalékot. A rizs szénhidrátforrása a zselatinizált keményítő.

Zsír

Mind a párolt, mind a főtt rizs 1 gramm vagy annál kevesebb zsírt tartalmaz. A rizs zsírtartalma növekszik az ízesítők hozzáadásával. Egy evőkanál vaj növeli a zsírtartalmat 12 gramm, és ½ csésze csirkemell hozzá 6 gramm zsírt.

Fehérje

Egy fél csésze főtt fehér rizs körülbelül 3 gramm fehérjét tartalmaz az USDA Nutrition Database szerint, és egy adag gőzölt rizs 3 gramm fehérjét is tartalmaz. A fehérje növelhető a fehérjében gazdag élelmiszerek, például grillezett csirke, hal, sovány vörös hús vagy tojás hozzáadásával a rizzsel.