A halolajnak hatással kell lennie a psa-ra?

Az ember, akinek magas a PSA-szintje – a prosztata-specifikus antigénje – nagyobb kockázatot jelent a prosztatarák kialakulására. De a PSA szintjei nem határozzák meg, hogy valóban prosztatarákot kap vagy fog kapni. A 2013. április 17-i, “PLoS One” orvosi folyóirat szerint a sózott vagy füstölt zsíros halak vegyülete növeli a prosztatarák kockázatát, de a halolaj valójában rákellenes. A halolajra és a prosztatarákra vonatkozó kutatás ellentmondásos.

PSA és prosztatarák

Az ember prosztata sejtjei PSA-t termelnek. A PSA szintjei természetesen növekedni fognak, mikor koradsz. Az orvosok a PSA-szinteket úgy vizsgálják, hogy meghatározzák a prosztatarák kockázatát. Ha van prosztatarák, az orvosok megvizsgálják a PSA szintjét, hogy megítélhessék a betegség progresszióját. A PSA szintje normálisnak vagy abnormálisnak nem tekinthető, de az orvos mérlegelni fogja korát, faji és egyéb tényezőit, valamint a PSA szintjét. Az egészséges PSA-szintekre vonatkozó általános paraméterek a kevesebb mint 2,5 nanogramm / ml-nél kisebbek az 50 évnél fiatalabb férfiaknál és a 70 évesnél idősebb férfiak esetében a 6,5 ​​nanogramm / ml-nél.

Tanulmány

Dr. Theodore Brasky és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ egyéb kutatói kapcsolatot talált a halolajfogyasztás, a magasabb PSA szintek és a prosztatarák között. A hétéves vizsgálat több mint 3400 55-84 éves férfi volt. A tanulmány megállapította, hogy a magasabb értékű omega-3 zsírsavak, a halolaj szív egészséges zsírok magasabb PSA-szintekkel rendelkeznek, mint az alacsonyabb Omega-3 zsírsavak. Az omega-3 zsírsavak DHA-ja az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatával növeli az embereket, de nem az alacsonyabb fokú prosztatarákot kapja, az “American Journal of Epidemiology” című tanulmány szerint 2011 áprilisában.

Mérlegelési kockázatok

Brasky azt mondta a The New York Times-nak, hogy május 2-án, 2011-ben cikkét, hogy kutatási eredménye meglepte. De azt mondta, hogy a tanulmány, amely szintén megtalálta a magas transzzsírsavtartalmú férfiakat a prosztatarák kockázatának csökkentésével, nem jelenti azt, hogy meg kellene változtatnia az étrendjét. “Az embernek a szívbetegség elvesztésének kockázata sokkal nagyobb, mint a magas fokú prosztatarák kockázata, ami nagyon ritka.” A szív egészséges étrendje halolajat és más omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és kiküszöböli a legtöbb transzzsírst.

szempontok

Egy egyszerű vérvizsgálat mérheti a PSA szintjét. Nem szabad ejakulálni a teszt után 48 órán belül, mivel ez rosszul növelheti a PSA szintjét. Egyes gyógynövények és gyógyszerek szintén rosszul csökkenthetik PSA szintjét. Tájékoztassa kezelőorvosát a vényköteles gyógyszerekről és az étrend-kiegészítőkről. Az olyan anyagok, amelyekről ismert, hogy hamis PSA-szinteket okoznak, közé tartozik a finasterid, a fűrészes palmetta, a nilutamid és a dutaszterid. Ha halolaj-kiegészítőket vesz be, ne vegyen be több mint 3 grammot naponta. Nagyobb mennyiségek megakadályozhatják a vér megfelelő alvadást, és emelheti az alacsony sűrűségű lipoporotint is – “rossz” koleszterint.