A lábak gyenge keringési tünetei

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok szerint az Egyesült Államokban élő körülbelül 8 millió embernek rossz a keringése a lábakban, más néven perifériás artériás betegségnek vagy PAD-nak. A rossz keringés tünetei változhatnak, és az egyik vagy mindkét láb fájdalmától a sebekig nem kezelhető sebekig terjedhetnek.

Lábfájdalom a tevékenységgel

A lábakban a gyenge keringés gyakori tünetei közé tartozik a fájdalom, görcsösség, fájdalom, zsibbadás vagy fáradtság a lábakban, lábakban vagy fenéken, amely a gyalogláskor kezdődik és pihenéssel jár. Nem minden tünet tapasztalható mindenkinek. A tünetek elég súlyosak lehetnek a gyaloglás korlátozásához, ami a teljes fizikai aktivitás csökkenéséhez vezet. A lábizmokat használó egyéb típusú testmozgás tüneteket is okozhat. A rossz vérkeringés miatt a tüneteket a testmozgás okozza, mivel az izmok gyakorlása több oxigént igényel, amelyet a vér hord.

Lábfájás nyugalomban

Idővel a lábak rossz keringése fokozatosan romlik. Ez végső soron rossz aktivitású tüneteket okozhat alacsony aktivitás mellett, és még akkor is tüneteket okozhat, amikor a lábak teljesen nyugalomban vannak, például alvás közben. A betegség ezen szakaszában a fájdalom gyakran rosszabbodik, amikor a láb emelkedik, és javul, amikor a lábat leeresztik a padlóra, ahogyan akkor történik, amikor normálisan ül egy székben.

A szegény áramlás egyéb tünetei

A lábakban fellépő rossz keringés miatt számos más lehetséges tünet is kialakulhat. Például gyakori az egyik vagy mindkét láb akkor, amikor a vérellátás csökkent. Ezenkívül a lábujjak vastagabbak lehetnek a normálisnál, a lábak bõre vékony és fényes lehet, és a haj növekedése csökkenhet. A lábacsökkenés gyakran okozza a lábujjak sápadt vagy kékes megjelenését. Egy kevésbé gyakori tünet az erekciós zavar.

Tartós sebek

A lábak gyenge keringése fájdalmas sebeket okozhat a lábak bőrében. Sajnos ezek a sebek gyakran nem gyógyulnak meg, ha egyáltalán gyógyulnak, mivel nincs elegendő véráramlás a szövetek oxigénnel és más fontos tápanyagokkal való ellátásához, amelyek a sebek gyógyításához szükségesek. Ha a lábak vérellátása túlságosan alacsony ahhoz, hogy a szöveteket még az alapvető szükségleteik kielégítésével is elláthassák, akkor gangréna eredményt ad. Szerencsére a legtöbb gyenge keringésű ember soha nem tapasztal gangréna.