A magas vércukorszint tünetei a terhesség alatt

A terhesség ideje alatt a szülésznő egy kis üveg cukros ízesített italt ad át, és kérje, hogy tegye le, mielőtt eljössz a következő kinevezéséhez. Az ital bevételének kb. 60 percen belül vérmintát veszünk. Ez a glükózszűrő teszt a terhességi cukorbetegség, vagy a magas vércukorszint terhesség alatt. Az Egyesült Államokban minden 100 terhes nő közül kettő és tíz között a csecsemőbetegség alakul ki, a Centers for Disease Control and Prevention szerint. Majdnem minden terhes nő orvosi ellátás mellett veszi ezt a tesztet, mert egyes esetekben nem jelenik meg a látható tünetek.

A magas vércukor tünetei

A terhességi cukorbetegség trükkös része, hogy míg egy terhes nő hányingert, hátfájást, fejfájást és a normál terhesség egyéb tüneteit kezeli, a feltüntetett vércukorszint nem feltétlenül lesz látható, jegyzi meg a Texas Children’s Hospital honlapja. A fokozott étvágy ellenére homályos látást, fáradtságot, fokozott szomjúságot és vizelést, émelygést vagy hányást, gyakori fertőzést vagy fogyást tapasztalhat.

Kockázati tényezők a gesztációs diabétesz számára

A tipikus tünetek hiánya miatt az orvosok szinte mindenkit tesztelnek a terhességi cukorbetegségben 24 és 28 hét között. Ha azonban a magas vércukorszint miatt magas kockázatnak számít, orvosa megvizsgálhatja Önt az első prenatális megbeszélésen. A magas kockázatúak közé tartoznak az elhízott nők, akik előző terhességben terhességi cukorbetegségben szenvedtek, családi cukorbetegségben szenvedtek, korábban született egy nagy csecsemő vagy egy születési rendellenesség, magas vérnyomásuk vagy idősebb koruk van 35.

A magas vércukor hatásai

A glükózszűrési vizsgálat során, a tünetek hiánya ellenére, minden terhes nők számára fontos, mert a magas vércukorszint hatása mind az anya, mind a magzatra hatással lehet. A kontrollált magas vércukorszintű terhes nőknél a CDC szerint fokozott a preeclampsia, koraszülés vagy C-szakasz kockázata. Ez azt is okozhatja, hogy a csecsemő nagyon nagy, ami idegi károsodást okozhat a baba vállában a születéskor. Ez növeli a gyermek esélyeit, hogy elhízott vagy túlsúlyos későbbi életben.

A következő lépés

Ha terhességi cukorbetegség tüneteit tapasztalja, beszéljen orvosával. Ha nem adja át a kezdeti glükózszűrési vizsgálatot – ismert egyeztetés útján – az orvos egy újabb tesztet végez az eredmények megerősítéséhez. Ha diagnosztizáltak, mind a kezelőorvos, mind a kezelőorvosa figyelemmel kíséri a vércukorszintjét, valamint a baba fejlődését szorosan annak biztosítására, hogy a terhesség biztonságosan haladjon. Általában a cukorbetegség és a tünetei egy szabályos étrenden keresztül, amely alacsony cukorral és rendszeres testmozgással jár. Ha nem tudja ellenőrizni a tüneteket, kezelőorvosa szájon át gyógyszert vagy inzulinkezelést írhat elő.