A marhahús jó a diétához?

Bár a marhahús jó fehérjeforrás, és jelentős mennyiségben tartalmaz bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat, szintén a zsír és a koleszterin fő forrása lehet az étrendben. A marhahús és más vörös húsok fogyasztása növelheti bizonyos egészségügyi problémák kockázatát, ezért jobb, ha csak véletlenszerűen fogyasztanak vörös húst, és gyakrabban támaszkodnak más fehérjeforrásokra is, mint például a bőr nélküli baromfi, a tenger gyümölcsei és a vegetáriánus fehérje ételek.

A pörkölt 70 százalékos sovány marhahús minden egyes adagja 270 kalóriát és 17,9 gramm zsírt tartalmaz, vagyis a napi érték 27 százaléka, beleértve a 7,2 gramm telített zsírt vagy a DV 26 százalékát. Ez a kiszolgálás is 88 milligramm koleszterint tartalmaz, vagyis a DV 29 százalékát. Helyette 90 százalékos sovány marhahúst válasszon, és 230 kalóriát, 12 gramm zsírt, 4,8 gramm telített zsírt és 89 milligramm koleszterint kap. A túlságosan telített zsírok vagy az étrendi koleszterin fogyasztása növelheti a magas koleszterinszint és a szívbetegség kockázatát.

A földi marhahús a B-vitaminok jó forrása, mindegyik 3,5-as uncia adagban 90 százalékos sovány marhahús szolgálja a DV niacin 34 százalékát, a riboflavin DV 11 százalékát, a B-6-vitamin DV-ét 21 százalékát A B-12-vitamin DV-jének 45 százaléka. A niacin a bőrét, az emésztőrendszert és az idegrendszert egészséges állapotban tartja, és a riboflavin fontos a szív-, izom- és idegműködés szempontjából. B-6 és B-12 vitaminokra van szüksége az egészséges vérsejtekhez, és a B-6-vitamin segít az immunrendszer működésében.

Jelentős mennyiségű alapvető ásványi anyagot is kap, ha földi marhahúsot eszik. A 90 százalékos sovány földi marhahús mind a 17 százaléka a DV-nek, a foszfor DV-jének 25 százaléka, a kálium-dioxid 12 százalékát, a cink DV esetében 46 százalékot és a szelén DV-jének 30 százalékát. A vas fontos a vörösvérsejtek kialakulásához, a szelén, a cink és a foszfor alapvető fontosságú a DNS kialakulásához, és a kálium szükséges az ideg- és az izomfunkcióhoz.

A vörös húsok, például a marhahús fogyasztása nem a legegészségesebb módja a fehérje megszerzésének. Egy, a jelenlegi ateroszklerózisról szóló jelentésekben 2012 decemberében közzétett tanulmány szerint a vörös hús fogyasztása növelheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. Egy másik, a “PLOS Medicine” -ban 2007 decemberében publikált tanulmány szerint a vörös hús fogyasztása növelheti a vastagbél, a tüdő, a máj és a nyelőcsőrák kockázatát.

Kalóriák, zsír és koleszterin

Vitamin tartalom

Essential ásványi anyagok

Lehetséges egészségügyi hatások