A savak és bázisok fontossága

A savak és bázisok olyan vegyi anyagok, amelyek felszabadítják az ionokat vízben oldva. Az savak olyan vegyületek, amelyek pozitív hidrogénionokat bocsátanak ki vízben. A bázisok hidroxid ionokat bocsátanak ki, amelyek oxigénből és hidrogénből álló vegyületek. Savak és bázisok használatosak a ház körül tisztítás céljából, de a savak és a bázisok szintje szintén fontos. A szervezetnek semleges pH-ra van szüksége, és szabályozza a savak és bázisok mennyiségét a vese-, tüdő- és vérmintákon keresztül.

A savak és a bázisok a testben lévő pH-értékek egyensúlyának biztosítására szolgálnak. Savak és bázisok megtalálhatók az élelmiszerekben, a környezetben és a vegyi anyagokban, beleértve a gyógyszereket. A vér pH-szintje semleges maradjon, ami 7-es szinten van. Amikor egy diétás savas ételeket eszik, a szervezet pufferelő rendszert használ a semleges savak ionmentesítése érdekében. Ezzel szemben a bázisokat is szabályozzák, hogy a test túl lúgos legyen.

A pH-t egy anyagban lévő hidrogén-protonok mennyiségének és egy sav erősségének mérésére használják. Erős savakat használnak laboratóriumok és tisztítószerek. Az erős sav több vizet bocsát ki a vízben, mint egy gyengébb sav, és alacsony pH-értéket biztosít. Egy kis pH-szám azt jelenti, hogy több oldatot oldunk az oldatban. A magasabb pH-érték azt jelenti, hogy az oldat bázikusabb, és kevés hidrogén-proton áll rendelkezésre a folyadékban. Mivel az erős savak és bázisok veszélyesek, a legtöbb háztartási cikket hígítják. A 2-es pH-érték egy erős sav, és ez a megközelítő pH-érték a gyomorban. A gyomorsav segíti a testben lévő ételek lebomlását a belekben való felszívódáshoz.

A savak és bázisok különböző fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A savak egy tulajdonsága savanyú íz (bár laboratóriumi vegyszereket nem szabad kóstolni). Az olyan élelmiszerek, mint a citrusfélék, savas tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ecet ecetsav, és savas is. A savak szintén maró hatásúak és a lakmuszpapírt vörösre cserélik. A bázisok tulajdonsága, hogy a vegyi anyagok csúszósak. A háztartási fehérítő közös alap. A bázisok szintén kék színűvé teszik a lakmuszpapírt.

A pH-változások a testben fizikai változásokhoz vezetnek. Ha a szervezet túl sok szén-dioxiddal rendelkezik, a vér túlságosan savas lesz. A légzés lelassul, hogy növelje a vér pH-értékét. Ezzel szemben, ha a szervezet pH-értéke túl lúgos, akkor hiperventilálódni próbál a pH csökkentésénél. Ez a sav- és bázisszabályozás fontos része a biológiai homeosztázisnak az emberekben.

A szervezetnek van pufferrendszere is, amely segít a savak és bázisok szintjének szabályozásában. A pH-értékeket bikarbonát vagy HCO3- alkalmazásával szabályozzuk. Az emberi test anyagcseréje nagy mennyiségű savakat termel. Például az izmok fejlesztésénél és építésénél az izomszövetek tejsavat termelnek, ezt a savat felveszi és a bikarbonát ion semlegesíti.

Jelentőség

pH

Azonosítás

Hatások

szempontok