A sovány tej jó fehérjeforrás?

Az étel jó fehérjeforrásnak számít, ha tartalmaz néhány vagy mindegyik kilenc lényeges aminosavat, amelyeknek a szervezet táplálékából kell származniuk ahhoz, hogy a normál növekedéshez és karbantartáshoz szükséges több mint 10 000 különböző új fehérje legyen. A sovány tej és más állati termékek a teljes fehérje jó forrása, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat biztosítja. A sovány tejben található kiváló minőségű fehérjéket az élelmiszergyártók más termékekben való felhasználásra is izolálják.

Jellemzők

A sovány tej a tápanyag-sűrű élelmiszer, a Kansas State Research és Extension Family Nutrition Program szerint. Ez azt jelenti, hogy a sovány tej jelentős mennyiségű egészséges tápanyagot biztosít a viszonylag kevés kalóriának. Összehasonlítva a 2 százalékos tejet, amely 8 gramm fehérjét tartalmaz 1 csészében és 120 kalóriát biztosít, a sovány tej jobb fehérjeforrás, mivel 8 gramm fehérjét tartalmaz 1 csészében, de csak 90 kalóriát tartalmaz.

Előnyök

Az ivóvízkeverék mint fehérjeforrás előnye, hogy alacsony zsírtartalmú élelmiszer, mint más állati fehérjeforrások, mint például a hús, a teljes tej és az egész tej tejtermékei, mint például a leggyakoribb sajtfajták. A fehérje mellett a sovány tej gazdag mennyiségű kalciumot, az A-vitamint és dúsított soványtej esetében D-vitamint tartalmaz. A kalcium és a D-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges csont növekedésében és karbantartásában.

Hatások

A sovány tejben lévő fehérje segíti a sovány izomtömeg megépítését és fenntartását, miközben az ellenálló képzés programjával kombinálódik egy kanadai tanulmány szerint, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition egy 2007-es kiadásában közzétett. Ebben a tanulmányban a McMaster Egyetemen a kutatók azt találták, hogy a sovány tejfehérje gyorsabban építi ki a sovány izomtömegét, mint a szójafehérje.

Azonosítás

A tej sok fehérjét tartalmaz, de a legjelentősebb a kazein és a béta-laktoglobulin és az alfa-laktalbumin néven ismert tejsavófehérjék. A kazeint könnyű megemészteni, és az Illinois Egyetem szerint fontos emberi tápláléknak tekinthető, mert ilyen magas minőségű fehérje. A tejsavófehérjék viszont nem olyan könnyűek, hogy megemésztik.

Allergia

Ha a bélben nem teljesen emésztjük, a sovány tejben lévő fehérjék, különösen a tejsavó fehérjék immunrendszeri reakciót vagy allergiás reakciót okozhatnak. A csecsemőknél gyakoribb, mint a felnőtteknél, a tejfehérje-allergia nem ugyanaz, mint a laktóz-intolerancia, ami a tejcukor megemésztésére képtelen, azaz a tejcukor. Mindenki számára, aki tejfehérje allergiával rendelkezik, a sovány tej nem megfelelő fehérjeforrás.

A kazeint és a tejsavóproteineket tejből izolálják, és különböző kereskedelmi élelmiszertermékekben használják, mint például habverővel, táplálékkal bevitt italok, feldolgozott húsok, fagyasztott desszertek, konzerv levesek, karamell cukorkák és tojástermékek.

További felhasználások