A túl sok aszpirint szedő mellékhatások

Az aszpirin olyan gyógyszert jelent, amely felvehető a túlsúlyban, és fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra és a gyulladás elleni küzdelemre irányul. Azt is használják, hogy csökkentsék a szívroham, a stroke, a szívbetegség és az ízületi gyulladás kockázatát. A mellékhatások azonban túl sok aszpirint szedhetnek.

Az aszpirin nem szteroid gyulladásgátló szer vagy NSAID. Ez gátolja a ciklooxigenáz-1 és ciklooxigenáz-2 enzimeket. Ezek az enzimek olyan fehérjék, amelyek elősegítik a sejtek aktivitását. A ciklooxigenáz-1 enzim védi a gyomor bélését és stimulálja a vérlemezkéket vérében. A ciklooxigenáz-2 enzim olyan gyulladást elősegítő anyagok termelődésével foglalkozik. Az aszpirin csökkenti a vérrögképződést és küzd a gyulladás ellen.

Mivel az aszpirin megzavarja a gyomor bélését, emésztési mellékhatásokat okozhat. Az aszpirin szedése gyomorpanaszokat, gyomor gyulladását és fekélyeket okozhat, amelyek vérzik vagy lyukakat okozhatnak a gyomorban. Egyes típusú aszpirin bevonattal segít megelőzni a gyomor károsodását. Mivel az aszpirin csökkenti a foltos alvadást, ez a vérzéses vérzéshez vezethet, amely a gyomor bélésének károsodása vagy egyéb sérülések következménye.

Legalább 150 mg aszpirin minden súlykilogrammra súlyos toxikus mellékhatásokhoz vezethet. Ezt akut túladagolásnak nevezik. A tünetek közé tartozik az émelygés, a fülecsengés és a gyors légzés. A tünetek a láz, görcsök, mentális zavartság, izomrendellenességek, veseelégtelenség és légzési elégtelenség következményei lehetnek. Ha az aszpirin túladagolása esetén azonnal forduljon orvoshoz.

Az emberek súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, miután nagy adag aszpirin-kezelést alkalmaztak néhány napig, ami krónikus túladagolásnak ismert. Ez gyakrabban fordul elő az idősek körében. Krónikus túladagolás esetén az emberek mentálisan zavarosak lehetnek. Láz is kialakulhat, alacsony vérnyomást és dehidratálódni fog. Bizonyos esetekben folyadék halmozódhat fel a tüdőben.

Mi az az aszpirin?

Gyomor problémák

Akut túladagolás

Krónikus túladagolás