Emésztési zavar, megduzzadt idegekkel

A hasi kellemetlenség sok forrásból származhat. Ezek közül az egyik az a vagus ideg, a fő idegi útvonal, amelyen keresztül az impulzusok az emésztőrendszer egyes részeire és az azokból érkeznek. Az a szerepe, hogy szabályozza a gyomor savak és enzimek felszabadulásának sebességét, lehetővé teszi az emésztési zavar esetleges bűnösségét, bár ez nem gyakori.

Emésztési zavar

Az emésztési zavar – ez a dagadt, kellemetlen érzés, amikor az étkezés nem tűnik megfelelően mozog a gyomor-bélrendszeren keresztül – sokféle okból merül fel. Túladagolás, túl gyorsan történő étkezés, ételmérgezés és az ételérzékenység csak néhány valószínű oka az alkalmi emésztési zavaroknak. A krónikus emésztési zavar nem diagnosztizált élelmiszer-intolerancia, nyelőcső vagy peptikus fekély, GERD – gastroesophagealis reflux rendellenesség – vagy számos neurológiai vagy izomfájdalom egyike lehet. A krónikus emésztési zavar elég súlyos lehet, ezért fontos, hogy orvosával megbeszéljük az állapotot.

Csípős idegek

Az idegek olyan impulzusokat közvetítenek, amelyeket az agyad érzékel. Csípős idegek esetén – az idegek, amelyek impulzusokat tökéletlenül vagy hiányosan továbbítanak az idegkészleten belüli összehúzódás miatt – ezek az érzések égető vagy fájdalmas érzeteket okozhatnak, ahol nincs ok a kellemetlen érzéshez. Az igazi csikorgatott idegek általában akkor fordulnak elő, amikor az idegkészletek átjárnak a keskeny szakaszokon, például a csukló karpái alagútján vagy a medence ászcsuklóján, de a károsodás miatti idegi korlátozás is lehet csípős ideg. A gyomor diszkomfortát továbbító splanchnikus idegekben fellépő irritáció vagy összehúzódás akkor is érezheti magát, ha emésztési folyamataik normálisan működnek.

gastroparesis

Az idegi károsodás különleges esete, a gastroparesis az emésztőrendszeren keresztül mozgó élelmiszer lassulását vagy megszüntetését jelenti. A csecsemőbetegségből származó műtéttel, sérüléssel vagy szövődményekkel járó vagus idegek károsodása részleges vagy teljes gasztroparezist okozhat. Egyes gyógyszerek ideiglenes gasztroparezist is okoznak. A simaizomszövetet, például izomlazító szereket vagy kábítószereket érintő gyógyszerek gasztroparezissel kapcsolatos emésztési zavarokat okozhatnak. Kezelőorvosa ultrahangvizsgálat után diagnosztizálhatja a gasztroparezist, vizsgálhatja a felső gasztrointesztinális traktusát endoszkóppal vagy más szükséges tesztekkel.

Hivatkozott fájdalom

A hivatkozott fájdalom akkor fordul elő, amikor az agya fájdalmat észlel a szervezet egészséges részében bekövetkező sérülés vagy betegség miatt, amely messze távol van a fájdalom helyétől. Az említett vagy heterotópikus fájdalom egyik klasszikus példája a bal kar-fájdalom, amely szívroham során jelentkezik. Az epehólyag betegsége vállfájdalmaként jelentkezhet. A háton lévő dermedt idegek okozhatják a hasi kellemetlenségeket, amelyek az emésztési zavarokhoz társulnak.