Folyékony táplálkozás egy részleges kis bél elzáródáshoz

A bélelzáródás a vékonybél területének részleges vagy teljes elzáródása, amely megakadályozza az élelmiszer és az emésztőfolyadék áthaladását. A bélelzáródás valami úton van, vagy mert a bélizomzat nem működik megfelelően, a MedlinePlus.com szerint. Míg a teljes bélelzáródás kezelése megköveteli, hogy ne egyél, a részleges bélelzáródás folyékony étrendje segíthet enyhíteni az elzáródás tüneteit, és jobban tolerálni, mint egy szilárd étrendet. Fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrendet elkezdene, ha bélelzáródást észlel, részleges vagy teljes.

Célja

Amellett, hogy segíti a részleges elzáródást, a folyékony táplálkozás után, amikor részleges bélelzáródást okoz, segíthet megőrizni a hidratáltságot, miközben segíti az Ön táplálkozási szükségleteinek kielégítését. Az Ön által követett folyékony táplálék típusát, valamint azt, hogy mennyi ideig kell követnie a gyógyszert, az orvosa meghatározza.

Tiszta folyékony táplálék

A tiszta folyékony táplálék, amint azt a név is jelzi, egyértelműen folyékony folyadékokból áll. Folyékony választék: víz, tiszta lev, például alma, tiszta szóda, mint például a gyömbér, jégtakaró, gyümölcs jég, zselatin, húsleves, fekete kávé és fekete tea. A méz is megengedett a tiszta folyékony diétán. Az ilyen típusú folyadékok nagyon könnyen emészthetők és nagyon kevés maradvány marad a gyomor-bélrendszerben. Bár ez a diéta segíthet a hidratált állapotban maradni, nagyon alacsony a kalóriák és a tápanyagok, és hosszú távú felhasználásra nem alkalmas. A Jackson Siegelbaum Gastroenterology azt állítja, hogy egy tiszta folyékony diétát nem szabad több mint 5 napig követni.

Teljes folyékony táplálkozás

A teljes folyékony táplálék magában foglalja a legtöbb folyadékot, valamint az ételeket, amelyek szobahőmérsékleten folyadékká válnak. A választék magában foglalja az összes tiszta folyékony diétán megengedett folyadékot, tejjel, tejfölös sajttal, fagylalttal, zsíros tejföllel, pudingnal, pudingval, vajjal, margarinnal, olajjal, cukorral és táplálékkiegészítőkkel. A teljes folyékony táplálék mérsékelten alacsony a kalóriákban, de jobban megfelel a vitamin, az ásványi anyag és a fehérje igényeinek, mint a tiszta folyékony táplálék.

szempontok

A bélműködés bármilyen változása teljes bélelzáródást jelezhet, ami szükségessé teheti a sürgősségi műtétet. Ha székrekedést, hányingert, hányást vagy hasi fájdalmat észlel, ha részleges bélelzáródást követ a folyékony táplálkozás után, azonnal forduljon orvosához.