Friss gyümölcs van a cukormentes diétába?

A cukor negatív egészségügyi hatásait bemutató táplálkozási kutatások alapján sokan arra törekednek, hogy csökkentsék az édes dolgok fogyasztását. De sok zavart észlelnek arról, hogy hol található a cukor és milyen élelmiszereket kell kerülni. A friss gyümölcsök az egész, természetes formájukra jellemzően alacsony cukortartalmú étrendben megengedettek. Ha azt mondták, hogy csökkentse az étrendben lévő cukrot, mert cukorbetegsége vagy más betegsége van, forduljon orvosához, hogy milyen ételeket kell fogyasztania.

Amikor megpróbálja csökkenteni a cukrot az étrendben, tanulja meg a különbséget a hozzáadott cukor és a természetben előforduló cukor között. A természetben előforduló cukrot olyan élelmiszerekben találják meg, amelyeket semmilyen módon nem dolgoztunk fel. A természetes cukor példája a tejben található tejcukor. A hozzáadott cukort főzés, feldolgozás vagy előkészítés során élelmiszerekbe helyezik. A hozzáadott cukor egyik példája a csokoládészirup tejjel történő kombinálása a csokoládé tej előállításához. Az American Heart Association szerint cukrot adnak – nem természetesen előforduló cukrot -, amelyet csökkenteni kell. A friss gyümölcsben lévő cukor természetesen előfordul, és általában alacsony cukortartalmú étrendben megengedett.

Egész, friss gyümölcsök természetes formájukban tápanyagokkal vannak tele. Ezek gazdag forrása vitaminok, ásványi anyagok, rost, antioxidánsok és a hasznos fitokemikáliák. A rendszeres gyümölcsfogyasztás a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár. Vigyázni kell minden olyan étrendre, amely szigorúan korlátozza a gyümölcsök fogyasztását az egészség javítása érdekében.

A legtöbb gyümölcsfajtának magas a rostanyaga, ami lassítja természetes cukorainak emésztését. A friss gyümölcsök általában kisebb hatást gyakorolnak a vércukorra. A glikémiás terhelés azt mutatja meg, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszer hogyan hat a vércukorra. A magas glikémiás terhelésű szénhidrátok gyorsan tükrözik a vércukrot, míg az alacsony glikémiás terhelésű szénhidrátok sokkal szerényebb hatást fejtenek ki a vércukorszintre. A Harvard Orvostudományi Egyetem szerint sok gyümölcs tartozik az alacsony glikémiás terhelés kategóriába, 10 vagy kevesebb glikémiás terheléssel.

Ha megpróbálja korlátozni a cukrot a diéta, összpontosítani a gyümölcsöket az egész és természetes formában. Határozza meg a gyümölcslevek és az aszalt gyümölcsök fogyasztását, amelyek sokkal koncentráltabb cukorforrások. Például egy narancssárga 12 gramm cukor van, de egy 8 uncia pohár narancslé 21 gramm cukrot tartalmaz. Hasonlóképpen, egy csésze szőlőnek 16 gramm cukora van, míg a fél csésze mazsola 43 gramm cukor.

Válassza ki a megfelelő típust

Tápanyag-sűrű élelmiszer

A Fiber Factor

Hagyja figyelmen kívül a lé