Futó és súlyos felső hasi fájdalom

A hasi fájdalom gyakori jelenség a futóknál, különösen a kitartásban. A Rice Egyetem beszámol arról, hogy a kitartás futókkal foglalkozó tanulmányai azt mutatják, hogy akár 50 százalékuk a hasi fájdalom valamilyen formáját tapasztalja futás közben. A különféle okok a felső hasi fájdalomhoz vezethetnek, de sok esetben az egyszerű önellátó intézkedések megakadályozzák a fájdalmat. Ha továbbra is fennakad a hasi fájdalomban futás közben, vagy ha az nem jelentkezik, forduljon orvoshoz.

öltések

A felső hasi fájdalom gyakori oka a sportolókban, különösen a futóknak, a kerékpárosoknak és a lovasoknak. A öltéseket fájdalom jellemzi a felső hasi területen, közvetlenül a borda alatt. A fájdalom általában a test jobb oldalán érezhető, de a bal oldalon vagy mindkét oldalon egyszerre tapasztalható. A súlyos varratokat éles, szúró fájdalom érezte, hasonlóan az izomgörcshöz. Az öltés kezeléséhez lassítsa ütemét futás közben, és masszírozzon vagy nyomást gyakoroljon az érintett területre, amíg a fájdalom el nem tűnik. A derék elé hajlítva is segíthet. Az öltések pontos oka nem világos, de a kiszáradás, a túl nagy étkezés túl gyorsan a futtatás előtt, az erratikus légzésminták, az izomfáradtság és a fizikailag nem megfelelő állapotban történő étkezés mind hozzájárulnak.

Hasi törzs

A könnyű könnyeket a hasizmokban törzsként ismerik. A törzsek gyakran akut fájdalomcsillapítást okoznak, de a könnyek általában az izmok hosszú távú stresszének eredménye. A hasi törzsek gyakori okai a túlzott expozíció, helytelen formák futás közben, nem nyújtás, gyengeséges izmok vagy a kondicionálás hiánya. A fájdalom általában rosszabb a mozgásnál, és izomgörcsöket, merevséget vagy fájdalmat tapasztalhat az érintett terület érintésével. A törzsek gyakran enyhék és pihenés, az érintett terület felhőzése és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. Ibuprofen) kezelésére alkalmasak. Hasi törzsek akár hat hétig is eltarthatnak, hogy enyhe vagy mérsékelt esetekben gyógyuljanak. Ha az önellátó intézkedések alkalmazása nem csökkenti a fájdalmat egy törzsből két nap után, forduljon orvoshoz.

Emésztési problémák

A futás meggátolja az emésztési folyamatot, mert a vért a bélből a külső végtagok felé mozgatja, így a legnehezebb ételeket, például a babot vagy az edzés előtt érzékenységet a felső hasi fájdalomhoz vezethet. Hasonló eredmények fordulhatnak elő, ha az alapja a gasztrointesztinális probléma, például a Crohn-betegség, a GERD, a hiatus hernia vagy a gastritis. A fájdalom mellett az emésztési problémák más gyakori tünetei közé tartoznak a gáz, a puffadás, az émelygés, a hasfájás, a hasmenés és az emésztési zavarok.

Megelőzés

Az étrend és a futási szokások figyelése érdekében elősegítheti a törzsek, öltések és bizonyos emésztési problémák megelőzését. Felmelegedés és a hasi izmok finoman nyújtása segít megőrizni rugalmas és erős. Egy egész étkezés után legalább két-négy órát kell elfogyasztania, hogy lehetővé tegye a megfelelő emésztést. Többnyire szénhidrátokat tartalmaznak bizonyos fehérjékkel és kevés vagy semmilyen zsírral. Kerülje el a problémás ételeket és anyagokat, beleértve a koffeint, a magas C-vitamin adagokat, szénsavas italokat és az ételek magas a cukor, a rost és a zsír. Maradjon hidratált előtt, közben és után futás közben, de ne igyon nagy mennyiségű vizet a futás előtt, túl sok víz a rendszerben görcsöket okozhat. Erősítse meg a hasi és a hátsó izmokat a futáson, hogy kitartson. Sima, egyenletes lélegzetet biztosítva futás közben és lelassíthatja a tempót, ha a légzés túlságosan nehéz lesz. Pace magát és kerülje a túlterhelést. Ha a megelőző intézkedések meghozatala során nem szabad megszabadulni a felső hasi fájdalomtól, forduljon orvoshoz.