Futtatás előtt

Az Advil, az ibuprofen vegyület kereskedelmi neve egyike a sok nem-szteroid gyulladáscsökkentő vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerosztály számos népszerű over-the-counter gyógyszereinek. A futók a nem szteroid gyulladáscsökkentők széles körű használatát élik meg, mivel a gyulladásos természetű sérülések és fájdalmak magas aránya tapasztalható. Bár az Advil rendkívül hatékonyan kezeli a futó sérülések széles skáláját, mint minden gyógyszer esetében súlyos mellékhatások kockázatát hordozza magában, és a profilaktikus kiegészítés túlzónak tűnik.

Gyógyszertan

Az Advil, hasonlóan egyéb nem szteroid gyulladásgátlókhoz, gyulladásgátló hatásokat fejt ki a prosztaglandinok által előidézett gyulladáscsökkentő anyagok termelésének csökkentésével. Ezt úgy teszi meg, hogy gátolja a ciklooxigenáz enzimét, amely a prosztaglandinszintetikus útvonalon található. A gyulladás csökkentése mellett az ibuprofen csökkenti a fájdalmat és a lázat. A reumás ízületi gyulladás kezelésének egyik fő támaszpontja. Tipikus dózisokban kevésbé mérgező a májra, mint más, túlzottan ellenálló fájdalomcsillapítók, mint például a Tylenol és az aszpirin. Azok az emberek, akik az Advil-ot a krónikus betegségre szedik, gyakran hat vagy több hónapos gyógyszeres kezelés után is csökkentik a hatékonyságot.

Gyulladás gyakori helyszínei

A futók gyulladása általában az izmok, különösen a borjak, a combnyeregek, a quadriceps, a sípcsontok és a csípő esetében lokalizálódik. A gyulladás súlyossága arányos lehet a távolságokkal. Ezért a 26,2 mérföldes maratoni versenyeken és ultramarathonokon részt vevő futók, mint például a Kaliforniai 100 milliós nyugati államok, az előválasztás előtti Advil kiegészítés hívei. A futás ismétlődő ütközési stresszje, különösen a dombos terepen, felelős a legtöbb izomkárosodáshoz és későbbi gyulladásért. A kellően hosszú távolságokon és különösen fárasztó tanfolyamokon az inak és a szalagok is gyulladhatnak.

A profilaktikus alkalmazás hatásai

Annak ellenére, hogy népszerű volt a pre-race Advil használata, a különböző kutatási eredményekből származó bizonyítékok azt sugallják, hogy ez a gyakorlat kevéssé előnyös. A “Brain, Behavior and Immunity” című 2006. novemberi számában közzétett tanulmány a 100 mérföldes versenyen résztvevőket vizsgálta, és a kutatók azt találták, hogy az események előtt az Advil-t megelőzően nem volt különbség a fájdalom és a gyulladás szintje között És azok, akik nem. Ezenkívül nem volt különbség a fájdalom és erőfeszítés észlelt szintjei között a két csoport között.

veszélyei

A kutatások rámutatnak arra a következtetésre, hogy az előre gyártott Advil használata nemcsak hatástalan, hanem veszélyes is. A prosztaglandinok fokozzák a vesék véráramlását, így termelésük gátlása előidézheti a futók veseelégtelenségét, különösen olyan hosszabb események esetén, amikor a dehidrációt vitatják. Az NSAID-k mindegyike károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomor-bél traktusban gyulladást és vérzést okozhat. Az Advil használata a futás előtt endotoxémiához vezethet, a baktériumok szivárgását a vastagbélből a véráramba. Összességében az egészségügyi szakemberek erőteljesen elrettentik az Advil használatát a futás előtt.