Gyomor diszkomfort éjszaka

Bármelyik rendellenesség okozhat éjjel a gyomor diszkomfortát. Elsősorban élelmiszer allergiából vagy bélrendszeri rendellenességekből, gyomorégésből vagy súlyos betegségekből, például hasi aneurysmából vagy tumorból eredhet. A gyomor kényelmetlensége a szájától a lépig terjedhet. Ez csak a gyomrodot jelentheti, vagy irritációt okozhat a belekben, a májban, a mellékvese vagy a vesékben.

Gyomorégés

Amikor a gyomorsav visszavonul, blokkolja a nyelőcső és kellemetlen érzést okozhat a hasad régiójában égő érzéssel az epéből. Gyomorégés gyakoribb lesz, ha lefekszel, különösen, ha röviddel azelőtt, hogy lefeküdtél. Az olyan ételeket, mint a forró paprika, a csokoládé, a citrusfélék, a hagyma, a paradicsom vagy a zsíros ételek éjszaka gyomorégést és gyomorfájást okozhatnak. A hiatus hernia olyan állapot, amely a gyomor egy részét a diafragmán keresztül mozdítja el, és éjszaka gyomorégést okoz.

IBS

Az irritálható bél szindróma (IBS) számos olyan körülményt ír le, amelyek hatással lehetnek a gyomrára és kellemetlenséget okoznak a nap végén. Az IBS-t gyakran súlyosbítja a stressz, ezért ha nehéz napja van, akkor a gyomor kellemetlen érzése romlik. Az IBS-ben szenvedő egyéb jelei közé tartoznak a gyomorpanaszok, amelyek az egész nap folyamán folytatódnak, és alvás után éjszaka csökken. Ez is székrekedést vagy hasmenést okozhat. Egyéb tünetek közé tartozik a fejfájás, az alvászavarok, a vizelettel való gyakoribbá válás és az émelygés.

Gyomorfekély

Éjszakai gyomorfájdalom gyakori, ha gyomorfekélye van, a University of Maryland Medical Center szerint. A peptikus fekélyt a helicobacter pylori baktériumok (más néven H. pylori) vagy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az ibuprofen vagy az aszpirin hosszú távú túlzott használata okozza. Sok tünet hasonlít a gyomorégéshez, és fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása után fordul elő. A gyomorpanaszok mellett előfordulhat fájdalom, hányás és megmagyarázhatatlan fogyás. A stressz a kényelmetlenséget is növeli. Kerülje a koffeint, az alkoholt és az irritációt okozó ételeket éjjel, hogy megakadályozza a tüneteket, de azonnal forduljon orvoshoz, ha vérzést is kezd vagy éles szúró fájdalmat okoz a hasában.

Figyelem

A MedlinePlus szerint, ha a kényelmetlenség alkalmanként történik, az otthoni jogorvoslatok és az étrend változásai segíthetnek. Azonban tartós gyomorfájdalom, amely több mint egy hétig tart, meg kell indokolnia az orvos látogatását. Sürgősségi ellátást igényel, ha éjszaka lefekszol, és légzési nehézségei vannak, mellkasi fájdalmat vagy súlyos hirtelen fájdalmat. Ha rákos vagy terhes, nem szabad figyelmen kívül hagyni a kellemetlenséget, de azonnal kérjen orvosi ellátást.