Kis vörös dudorok a mellkason

A bőrkiütés, más néven dermatitis, kis vörös dudorokat okozhat a mellkason. Néhány kiütés csak kínos bosszú lehet, míg mások, különösen akkor, ha kiegészítő tünetekkel, például lázzal kombinálva súlyos állapot jele lehet. Ezért fontos megérteni, hogy milyen állapotok okozhatnak kiütéseket a mellkason és hogyan lehet őket kezelni.

Tünetek

A kiütés tünetei lehetnek a kis vörös dudorok, hólyagok, pattanások vagy csomók a mellkason. A KidsHealth honlapja elmagyarázza, hogy ezek a nyálkák viszketés, szárazság és még pikkelyes is lehet. A bőr irritálódhat, és néha lázzal járhat. Bár néhány kiütés azonnal kialakulhat, például amikor az áldozat allergiás anyaggal kerül érintkezésbe, mások több napot is igénybe vehetnek, mielőtt észrevennének bármilyen külső jeleket.

Okoz

A MedlinePlus weboldalának megfelelően a mellkasi bőrkiütéseket számos különböző tárgy és körülmény okozhatja. A bőrkiütés a kontakt dermatitis következtében fordulhat elő, ahol a ruházatban és tisztítószerekben található méreg tölgy, szappanok, festékek gyulladnak és irritálják a bőrt. A kiütések a stressz, a felesleges olajtartalmak és az alkoholtartalmú lotionok használatával is kialakulhatnak. Emellett az orvosi állapotok, mint a pikkelysömör, a zsindelyek és az impetigo felelősek lehetnek a mellkasi bőrkiütésekért.

Kezelés

A kellemetlen kiütés kezelésére fontos, hogy a szenvedő tartózkodjon a karcolásoktól. Bár ez ideiglenesen enyhülést jelenthet az esethez kapcsolódó bármilyen viszketés esetén, ez is okozhat hegeket vagy fertőzést. Az ekcéma vagy az allergén által okozott kiütések esetén az orvos javasolhat egy erősen lágyító hidratálót, kalamintartalmú krémet vagy zabliszt fürdőt. Ezenkívül előnyös lehet az 1% -os hidrokortizon krém. Súlyos viszketés esetén antihisztamint ajánlhat.

Megelőzés

A kiütések kialakulásának megakadályozása érdekében a KidsHealth weboldal azt ajánlja, hogy a szenvedő elkerülje az olyan termékek és anyagokat, amelyek allergiás kiütéseket okozhatnak, mint például a nikkel ékszerek, méregtelenítő és illatosított fürdő vagy testtermékek. Ha allergiás az adott hibabejekre, rovarkártevőnek kell alkalmaznia, mielőtt elindulna. Az ekcémához kapcsolódó mellkasi kiütések esetén kerülni kell a hosszú, forró zuhanyokat és a száraz szappanokat, amelyek kiszáradhatják a bőrt és tüneteket kelthetnek.

figyelmeztetések

A sürgősségi személyzetet azonnal fel kell hívni, ha a mellkasi kiütés áldozata légszomjjal, az arcizmában duzzadt, vagy egy lüktető bőrkiütést tapasztal. Ezenkívül orvosi ellátást kell kérni, ha az áldozat ízületi fájdalma, duzzanata vagy gyengédsége van a bőrkiütés területén, vörös, lázas vagy kullancscsípés. Ha egy új gyógyszer okozza a bőrkiütést, fontos, hogy a gyógyszeres kezelés folytatódjon, kivéve, ha az orvos másképp tanácsolja.