L-tirozin és 5 htp

Az aminosav-kiegészítőket általában sporttáplálékként értékesítik, és a legtöbb nem nagyon hatékony erre a célra mindaddig, amíg a fehérjefelvétel megfelelő. Mindkettőnek azonban kétségei vannak a depresszió és más agyi rendellenességek kezelésére. A tudomány még nem eléggé meggyőző ahhoz, hogy az 5-HTP és az L-tirozin kombinációját ajánlják kiegészítő vagy egyedüli kezelésként, és lehetséges mellékhatásai vannak, de a depresszióban szenvedőknek szem előtt kell tartaniuk ezt a ígéretes kutatási sorozatot .

Brain Chemicals

Mind az 5-HTP, mind az L-tirozin az agyban olyan módon működik, hogy bizonyos agyi körülmények között kialakult kezelések fokozhatók. Az L-tirozin a dopamin, az epinefrin és a noradrenalin fő összetevője, és az 5-HTP fokozza a szerotonin termelést. A szerotonin az egyik legfontosabb vegyi anyag, amely az agy boldogságát és jó közérzetét hozza létre, valamint segít az étvágy és a szabályozási hangulatok és alvási szokások szabályozásában. A dopamin, az adrenalin és a noradrenalin olyan katecholamin-kémiai vegyületek, amelyek felelősek a közvetlen veszély vagy a központi idegrendszer ingerlésének által kiváltott harc vagy repülésért. Alacsony katecholamin szintek kapcsolódtak a depresszióhoz.

Depresszió bizonyíték

A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az L-tirozin kapcsolata a katecholaminokkal könnyű választást jelentett a depresszióval kapcsolatos vizsgálatokra. A tanulmányok azt találták, hogy a mentális stressz mentén fokozhatja a fókuszt és a memóriát, de annak ellenére, hogy a depresszió alacsony tirozin szintekkel kapcsolódik, a tirozin-kiegészítés nem befolyásolta a depressziót. Hasonló módon, az 5-HTP szerotonin-növekedését a depresszióval kapcsolatban tanulmányozták, és noha a bizonyítékok még nem meggyőzőek, egyes kutatások kimutatták, hogy hatékonyabbak, mint néhány vényköteles gyógyszer. Míg a két kiegészítés önmagában kétértelmű eredményeket hozott, a kettő kombinációja ígéretet mutatott a depresszió kivételével.

Egyéb feltételek

Egy 2011-es esettanulmány az “International Journal of General Medicine” -on a Parkinson-kór L-dopa negatív mellékhatásainak csökkentésére törekedett, lehetővé téve a betegek számára, hogy nagyobb, hatékonyabb dózist használjanak. A kutatók úgy találták, hogy az 5-HTP, az L-tirozin és az L-dopa kéntartalmú aminosav adagolásával olyan mellékhatások, mint az önkéntes mozgás, hányinger és pszichiátriai tünetek nem fordulnak elő, vagy legalábbis kezelhetők, Hogy az L-dopa kimerült vagy gátolt. Egy 2010-es esettanulmány a “Clinical and Experimental Gastroenterology” folyóiratban azt találták, hogy az 5-HTP és az L-tirozin kiegészítése segítette a Crohn-betegség remisszióját, miután elérte a megfelelő szerotoninszintet. Természetesen ezek a példák csak esettanulmányok, nem kezelési tervek, így több kutatásra van szükség, mielőtt az 5-HTP / L-tirozin kombináció minden helyzetben általános helytáblá lesz.

Vigyázat

Miközben biztatónak tartja, hogy a két vegyi anyag közötti kapcsolat ekkor tűnik, kockázattal járnak. Az L-tirozin indukálhatja a migréneket és megnövelheti a pajzsmirigyhormon termelést, és növelheti a vérnyomás okozta szövődmények kockázatát a MAOI-t szedő betegeknél. Jelenleg az UMMC azt ajánlja, hogy a MAOI-t vagy L-dopát szedő személyek tartózkodjanak az L-tirozin szedésétől. A terhes vagy szoptató nőknek nem szabad 5-HTP-t szedniük, ami a Down-szindrómában szenvedő betegeket is okozhat. Tipikus 5-HTP mellékhatások közé tartozik az álmosság, gyomorégés, émelygés, hasmenés és hányás. A kiegészítést nem szabad MAOI-kkal vagy más depressziós gyógyszerrel vagy olyan gyógyszerrel együtt alkalmazni, amely befolyásolja a szerotoninszintet. Ezenkívül kölcsönhatásba léphet a St. John’s Wort, a SAMe és az L-triptofánnal is. A biztonság érdekében konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt ezeket a kiegészítőket használná, külön-külön vagy együtt.