Maca és szorongás

A szorongásos rendellenesség súlyos hatást gyakorolhat az életminőségére és károsíthatja működésének képességét. A különböző szorongásellenes szerek enyhíthetik egyes tüneteit, azonban gyakran mellékhatásokkal járnak. Azok a betegek, akik ezeket a kellemetlen mellékhatásokat szeretnék elkerülni, gyakran holisztikus és természetes gyógymódokká válnak. Bár a tudományos vizsgálatok rendkívül korlátozottak, anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a maca gyökere előnyös, természetes szorongásellenes kiegészítő. Ne használja a maca-t anélkül, hogy orvosával konzultálna.

A Macáról

A maca, más néven Lepidium meyenii, egy növény, amely az Andok-hegységben őshonos Dél-Amerikában, bár más meleg, szubtrópusi éghajlaton termesztik. A peruiak a magas tápanyagtartalmuk és gyógyító segédeszközeik miatt mind a táplálékot használják, mind az állítólagos felhasználásuknak köszönhetően az energia javítására, a fáradtság csökkentésére és a szexuális vágy és hangulat javítására. Dr. David Mischoulon és Jerrold F. Rosenbaum könyvében: “Természetes gyógyszerek pszichiátriai rendellenességek” című könyvében a maca gyökér természetes aminosavak, kalcium, foszfor, cink, magnézium, vas, jód, B-1 vitamin, 2, B-12, valamint C és E vitaminok közül sok más tápanyag. A macaültetvény gyökerét rendszerint őrölték és használják over-the-counter kiegészítők és ital keverékek.

Szorongás és szorongásos zavarok

Normális, hogy idegesnek érezheti magát, ha félelmetes vagy stresszes helyzetet tapasztal. Azonban nem normális a perzsa szorongás érzése a könnyen azonosítható ok nélkül. Ha olyan tüneteket érez, mint az állandó aggodalom, álmatlanság, pánik, megmagyarázhatatlan fájdalom, fájdalom, feszültség, idegesség vagy félelmet keltő helyzetek elkerülése, szorongásos zavarok fordulhatnak elő. A szorongásos zavarok egyike a leggyakoribb mentális betegségeknek, amelyek évente mintegy 40 millió amerikai felnőttet érintenek, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint. Gyakran szedik a gyógyszert és a pszichoterápiát, hogy segítsen a szorongásos rendellenességben szenvedő betegeknek. Bár a szorongásos gyógyszerek nem gyógyulnak a szorongásos rendellenességekhez, segíthetnek a tünetek kezelésében. Vannak, akik a szorongás tüneteitől mentesülnek természetes vagy gyógynövény-kiegészítők, például maca használatával.

Klinikai bizonyíték

Klinikai bizonyítékok vannak korlátozva annak alátámasztására, hogy a maca gyökere hatékonyan hat a szorongás enyhítésére. A posztmenopauzás nőkről szóló, a “Menopause” folyóirat 2008. decemberi számában közzétett tanulmány a maca gyökér kiegészítés hatásait vizsgálta a pszichológiai tünetekre és a szexuális zavarokra. Az eredmények azt mutatták, hogy a maca kedvező hatással volt a szorongás, a depresszió és a szexuális diszfunkció csökkentésére. Egy másik, a folyóirat 2002. decemberi számában megjelent tanulmány, “Andrologia”, egy nemzetközi folyóirat a férfiak szexuális diszfunkciójáról, azt mutatta, hogy míg a maca javította az egészséges férfi önkéntesekben a szexuális vágyat, úgy tűnik, hogy nincs hatása a szorongásra Vagy depresszió.

szempontok

Míg az anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a maca segítheti a szorongást, a jelenlegi klinikai bizonyítékok túl korlátozottak ahhoz, hogy teljes mértékben támogassák ezt a követelést. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgáljuk a maca hatását a szorongás és a szorongásos rendellenességekre. Ha úgy gondolod, hogy szorongásos rendellenességed van, ne próbáld meg önreagálni vagy kezelni a tüneteidet. A megfelelő diagnózishoz forduljon orvosához vagy egy engedélyezett mentálhigiénés szakemberhez, és beszélje meg a kezelési lehetőségeket. Tájékoztassa orvosát, ha maca gyökér kiegészítést tervez.