Naponta aktív-e aktív szén kiegészítők?

Az aktív szén egy olyan szén alakú, amelyet bizonyos vegyületek nagyobb abszorpciójára feldolgoztak. Gyógyszerrel mérgezés és túladagolás kezelésére használják. Az aktív szén fogyasztása lehetővé teszi, hogy a gyomrában és az intesztinális rendszerben lévő mérgek és toxinok megkötésére kerüljön, így nem teljesen metabolizálódnak és felszívódnak. Az aktívszén tablettákat és kapszulákat számos országban használják, az Egyesült Államokon kívül, túlzottan ellenjavalltként a hasmenés, emésztési zavar és gáz kezelésére. Az aktív szén azonban nem jelent napi kiegészítést. Forduljon orvosához a megfelelő használatáról.

Meghatározás

Az aktivált szén, amelyet aktív szénként, aktivált szénként vagy karbo aktivitásnak is neveznek, feldolgozásra került, hogy rendkívül porózus legyen, kivételesen nagy felületével, ami különösen felszívódóvá teszi. Az orvosi biokémia: humán metabolizmus az egészség és a betegség című könyv szerint az aktív szén elnyeli a különböző mérgeket és toxinokat, de nem kötődik jól az alkoholokhoz, erős savakhoz és bázisokhoz, szénmonoxidhoz, vashoz, ólomhoz, arzénhoz, fluorhoz, Bórsavat vagy sok kőolajterméket, például ipari tisztítószereket és kenőanyagokat.

felhasználások

Az aktív szén a gáztisztítás, a fém kivonás és tisztítás, a víztisztítás, a szennyvízkezelés, a légszűrők és a sürgősségi orvosi ellátás tekintetében a “Compendium of Pharmaceuticals and Specialties” szerint történik. Sürgősségi helyiségekben használják a mérgezés és a szájon át történő túladagolás kezelésére. Gyógyszerek. A porózus szén kötődik bizonyos toxikus vegyületekhez, és megakadályozza, hogy a gyomor-bélrendszerbe felszívódjanak. A mérgezés típusától függően előfordulhat hányás, mielőtt az aktív szén aktív keverékét beadnák. A gyomorszivattyúzás egy másik módszer a méreganyagok eltávolítására a rendszerből, de az aktív szén előnyös a legtöbb kórházban.

Az adagok

A dózis általában 1 gramm aktív faszén a testtömeg kilogrammjára vonatkoztatva, ami a MayoClinic.com szerint a legtöbb serdülőknél és felnőtteknél 50-100 gramm. Az aktív szén általában csak egyszer adódik, de attól függően, hogy a kábítószert bevitték-e, többször is adható. A későbbi dózisok általában a kezdeti dózis felére esnek. Ritka esetekben az aktivált faszén a káros gyógyszer metabolitok kiszűrésére szolgál a mérgezett betegek véráramából. Bár az aktív szén aktív akut gyógyszerészeti mérgezés esetén nem megfelelő az alkohol mérgezésére, és nem csökkenti a toxinok hosszú távú felhalmozódását.

Vigyázat

Az USA-ban az aktív szén csak vészhelyzetekben használatos, és rendszeres használat szempontjából nem tekinthető megfelelőnek, mert hátrányosan befolyásolhatja az emésztést és a gasztrointesztinális funkciót. Más országokban szélesebb körben alkalmazható olyan állapotok, mint például a gyomorpanaszok és a felszívódás, de továbbra is csak rövid távú használatra ajánlott. Az aktív szén bevezetése a tüdejébe tüdős aspirációt eredményez, ami néha halálos lehet, ha nem igényel gyors orvosi kezelést.