Omega-3 zsírsavak a lazac és a halolaj kiegészítők között

A szívegészség előmozdításában betöltött szerepük miatt az American Heart Association (AHA) az egészséges embereknek és a szív- és érrendszeri betegségeknek az omega-3 zsírsav bevitelét ajánlja. A gyógyszerész levele szerint az omega-3 zsírsavak egy többszörösen telítetlen zsírfajta. Ezek közé tartoznak az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA). Az omega-3-ok élelmiszer-forrásokból történő beszerzése előnyösebb, ha szívkoszorúér-betegsége (CHD) van, akkor nem elég az étrendből, és beszélnie kell orvosával a kiegészítés előnyeiről.

Omega-3 előnyök

Az Omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA csökkentik a szívritmuszavarok kockázatát, amelyek hirtelen halálhoz vezethetnek, csökkennek a trigliceridszintek, lassítják az artériákban előforduló plakkok növekedési sebességét, és enyhén csökkentik a vérnyomást az AHA szerint. A gyógyszerész levele arról számol be, hogy segíthet a reumás ízületi gyulladásban, a depresszióban, a bipoláris zavarban, a menstruációs fájdalomban és bizonyos veseproblémákban.

AHA ajánlások

Az AHA legalább hetente kétszer halat, különösen zsíros halat fogyaszt. Egy adag 3,5 uncia főtt hal vagy ¾ csésze pelyhesített hal. A dokumentált CHD-vel rendelkezőknek napi 1 g EPA + DHA-t ajánlanak, lehetőleg zsíros halakból. Ha nem tudja fogyasztani ezt az összeget naponta az ételből, javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával kapszula formájában. A trigliceridszint csökkentésére szolgáló terápiában nagyobb dózis szükséges — 2-4 g EPA + DHA naponta, kapszulákként az orvos kezelése alatt.

Omega-3 a lazacban

A lazac omega-3 zsírsavakat biztosít EPA és DHA formájában. A friss vagy fagyasztott lazac 3 uncia adagja 1,1-1,9 g teljes omega-3-t biztosít az AHA szerint. Az általában elfogyasztott halak, amelyek alacsony higany, ez a leggazdagabb EPA + DHA. A lazac és más zsíros hal túlnyomórészt szív egészséges, többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz, nem pedig telített zsírt.

Omega-3 halolajban

A gyógyszerész levele szerint a halolaj kapszulák kényelmes módja az omega-3-k előállításához, különösen akkor, ha nagy dózisokra van szükség. Eladják túllépve, vagy receptként. Bár a kapszula általában alacsony a higany és más szennyező anyagok esetében, a Pharmacist’s Letter honlapja figyelmeztet arra, hogy mivel nem gyógyszer, minőségük és tartalma változik. Azt ajánlja, hogy válasszon egy USP Verified terméket – ez megerősíti, hogy a termék tartalmazza a címkét, amit a szennyező anyagok teszteltek és teszteltek. Válasszon egy terméket is az EPA + DHA tartalom alapján, nem pedig a teljes halolaj mennyiségét. A természetes gyógyszerekre vonatkozó átfogó adatbázisban felsorolt ​​tizenöt USP Verified fish oil Supplements áttekintése kimutatta, hogy a legtöbb 300 mg EPA + DHA per 1000 mg halolaj kapszula volt, a legmagasabb 570 mg volt.

Egyéb Omega-3 források

Az AHA felsorolja az egyéb tengeri termékek EPA + DHA tartalmát, 3 gramm / grammban. 0,48, rák, 0,27-0,40, garnélarák, 0,29, harcsa, 0,22-0,30, kagyló, 0,25, kagyló, 0,18-0,34, könnyű konzerv tonhal, 0,17-0,24, tőkehal, 0,15- 0.24. Az AHA azt is javasolja, hogy az ALA-ban gazdag ételeket, például szójababot, káposztaolajat, diót és lenmagot fogyasztanak. A gyógyszerész levele szerint a lenmag úgy tűnik, hogy szerényen csökkenti a teljes és az LDL-koleszterin szintet és magas az oldható rostokban. A dió csökkentheti a CHD kockázatát, mérsékelten csökkenti a teljes és az LDL-koleszterinszintet, és növeli a HDL-t. A Krill olaj kiegészítők tartalmaznak omega-3-at is, de kisebb mennyiségben, mint a halolajban, nem bizonyították, hogy ugyanolyan szívvel járnak.

A Környezetvédelmi Ügynökség azt ajánlja, hogy magas higanytartalmuk miatt kerülje a cápa, a kardhal, a királyrák vagy a cseresznyefélék halálát. Válasszon higanytartalmú halakat, például rákot, konzerv világos tonhalat, lazacot, csülöket és harcsait. A halolaj-kiegészítők hányingert, gyomorégést vagy laza székletet okozhatnak a gyógyszerész levele szerint. Hűtött vagy fagyasztott kiegészítők kapszulákkal, hogy csökkentse a hal utóízzel. Távolítsa el a nagyon erős vagy elkényeztetett ízű kapszulákat. A vérzés vagy a véraláfutás kockázata kisebb, ha napi 3 g-ot vagy annál többet szed, ellenőrizze kezelőorvosával, ha szedik az aszpirint, a warfarint vagy a klopidogrélt. Továbbá kérjen orvosát a halolaj kapszulák bevétele előtt, ha allergiás a halra.

Figyelmeztetések és mellékhatások