Statinok és fogyás

Az Amerikai Szívszövetség szerint a szívkoszorúér-betegség 2006-ban az Egyesült Államokban minden 2.9 halálesetből származott. A szegény életmód és az étkezési lehetőségek drasztikusan növelték az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulását az amerikaiak körében, és a sztatinok Kulcsfontosságú eszköz a szívbetegségek elleni küzdelemben. Bár a fogyás a klinikusok számára a legjobb kezelési lehetőségnek tekinthető, az 1980-as évekből származó kutatás kimutatta, hogy a statin alkalmazása hatékony farmakológiai kezelést jelent a magas koleszterinszint csökkentésére a betegek körében.

Statinek meghatározása

A statinok az U.S. Food and Drug Administration (FDA) által szabályozott hidroxi-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktáz inhibitorok. Többféle betegség kezelésére javallt, beleértve a magas koleszterinszintet, a magas triglicerideket és az arterioszklerotikus érbetegségeket. A szívroham és a stroke megelőzésére is használják. Hétféle sztatint fejlesztettek ki: atorvasztatin, fluvasztatin, lovasztatin, pitavasztatin, pravasztatin, rosuvastatin és szimvasztatin. Mindegyiknek van egy specifikus molekulaszerkezete, súlya és összetétele, amely befolyásolja annak előírását és használatát.

Ellenjavallatok és figyelmeztetések

A statinok nem ajánlottak, ha bizonyos fennálló körülményei vannak. Vigyázzon, ha terhes vagy szoptat, alkoholizmust, koszorúér-betegséget, máj- vagy veseelégtelenséget, hipotireózist, hipotónia, myopathia, rohamok vagy szepszis kezelését, vagy ha műtétet, akut fertőzést vagy traumát szenvedett. Ez nem kimerítő felsorolás, és csak az orvosa fogja tudni, hogy a sztatinok felírása megfelel-e a kezelési tervnek.

Mellékhatások és kábítószer kölcsönhatások

A mellékhatások a betegek kevesebb mint 17% -ában jelentkeznek. A leggyakoribb panaszok a fejfájás, hasi fájdalom, izomfájdalom, hasmenés, émelygés és hányás. Veszélyes reakciókat jelentettek olyan betegek esetében, akik már antihiperoleszterinémia-gyógyszereket, immunszuppresszánsokat, vérhígítót, kortikoszteroidokat vagy gombaellenes, vírusellenes vagy antibakteriális gyógyszereket vagy kemoterápiát szednek. Az orvosnak tájékoztatnia kell az összes vényköteles és over-the-counter gyógyszert.

A statin és a súlycsökkenés

2010-től nincs statisztikai tanulmány a súlycsökkenés vagy a súlygyarapodás tekintetében a statinhasználat mellékhatásaként. Van azonban egy nagy bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elhízást összekapcsolják a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. A testsúlycsökkentés és a növekvő testmozgás az első vonalbeli kezelések a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

Ajánlott életmódváltozások

Az orvosok azt javasolják, hogy minden beteg rendszeres testmozgásban vegyen részt és alacsony zsírtartalmú diétát fogyasszon a statin használatának megakadályozása érdekében. A sztatinkezelés megkezdése után a telített zsírt a teljes napi kalóriabevitel kevesebb mint 7% -ára kell csökkenteni, és a koleszterinszintet napi 200 mg-nál kisebbre kell csökkenteni. A testsúlycsökkenés az életmódbeli beavatkozások elsődleges célja, és a szakosodott, strukturált támogatási programok segíthetnek a hosszú távú sikerhez és betartáshoz.