Szemben a tizenévesek között

A tinédikában bizonyos fokú ellenállás a hatóság ellen. Ez az a kor, amikor a fiatalok megalapozzák függetlenségüket, és elkezdik felnőtt identitások kifejlesztését. A folyamat során fel kell vetni a felnőttek szabályainak felhatalmazását és ellenszenvet. Azonban, amikor az ilyen jellegű ellenzék a túlzott szabálysértés és az ellenállás hosszadalmas mintájára fejlődik ki, ami nehézséget okoz az iskolában, otthon vagy társaiknál, a tinédzser ellenzéki ellenszenves rendellenességgel diagnosztizálható.

Mi az ellentétes diszfunkcionális rendellenesség?

Az ellentmondásos rendellenesség egy olyan viselkedési rendellenesség, amelyet gyermekek és tizenévesek diagnosztizáltak. Az ODD-vel rendelkező tizenévesek – amint azt a név is sugallja – ellentétesek és ellenszenvesek a tekintélyes személyiségek, köztük szüleik iránt. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint ezek a tizenévesek olyan viselkedésmintákat mutatnak, amelyek gyakran elveszítik a türelmüket, vitatkoznak a felnőttekkel szemben, megtagadják vagy megtagadják a szabályoknak való megfelelést, másokat kifejezetten idegesítenek és másokat hibáztatnak hibáikért vagy tévedéseikért. Ráadásul gyakran érzékenyek, bosszúsak, dühösek, visszataszítóak, rosszindulatúak vagy bosszúállóak. Ahhoz, hogy diagnosztizálják az ODD-t, ezeknek a viselkedésnek hat hónapig jelen kell lennie, és problémákat okozhat a tini számára az iskolában, társaikkal, munkahelyen vagy otthon.

ODD és egyéb rendellenességek

Az ODD diagnosztizálása és kezelése nehéz lehet, mivel, ahogy az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) rámutat, az ODD gyakran együtt jár más mentális zavarokkal. Ez különösen gyakori a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarokkal küzdők körében, vagy az ADHD-ben. Gyakran előfordul együtt a rögeszmés kényszeres rendellenesség és a hangulati rendellenességek, mint például a súlyos depresszió, a szorongásos zavar és a bipoláris zavar. A kábítószer-visszaélés és a mentálhigiénés szolgáltatások igazgatósága vagy a SAMHSA szerint az ODD-vel foglalkozó teensek hasonló magatartási rendellenességek kialakulásához vezethetnek, amelyet aktívan agresszív, destruktív és illegális cselekmények jellemeznek. Azonban a tizenévesek nem tudják diagnosztizálni az ODD-t és a magatartás zavart egyszerre.

Okoz

Az ODD okozója nem ismert. Az AACAP szerint a rendellenesség származhat a korai gyermekkorban kialakult harci szülők és gyermek viselkedési mintákból. S. Sutton Hamilton, M. D. és John Armando L.C.S.W., az American Family Physician folyóiratban megjelent cikkek szerint a rendellenesség kognitív hiány következménye lehet, amely a tini túlterheltségét okozza és érzelmileg reagál az egyszerű kérésekre és a hatósági adatok iránti igényekre.

Szülőképzési programok

Az ODD elsődleges kezelései közé tartozik a szülőképzési programok. Amint azt az AACAP írja le, ezek az osztályok a gyakorlati tanácsokat és technikákat biztosítják a szülők számára a döbbenetes tizenévesek kezelésére. “A szülőknek megtanulják a tárgyalási készségeket, a pozitív megerősítés technikáit és más eszközöket, amelyek csökkentik a hatalmi küzdelmeket és hatékonyabbá és következetesebb fegyelemre tesznek szert.”

Terápia

Különböző terápiás kezelések is hatékonyak az ODD és a családok tinédzserének segítésében, az AACAP jelentésekben. Az egyéni pszichoterápiában a terapeuta segíthet a tinédzsernek felfedezni az érzéseit és fejleszteni a haragkezelési stratégiákat. A kognitív-viselkedési terápiás technikák segíthetik a teensek problémamegoldó készségeket annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljék azokat a helyzeteket, amelyek egyébként túlterhelhetik őket. A családi terápiában a terapeuta egyszerre vonhatja be az egész családot a diszfunkcionális családi dinamika kezelésére és a családon belüli kommunikáció javítására.

A gyógyszereket csak az OCD-vel szenvedő tinédzsereknél használják, akiknek együttes mentális zavarai vannak, például az ADHD, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség vagy a szorongásos zavar, a Hamilton és az Armando jelentés. Számos tanulmány kimutatta, hogy mind az ODD, mind az ADHD-vel kezelt betegek, akik ADHD-kezelésben részesülnek, mint például a Ritalin, Adderall vagy Strattera, javulást tapasztalnak az ODD tüneteiben. Azonban egy tanulmány, amelyet Mark E. Bangs, az M.D. vezetett és a Pediatrics 2008-as folyóiratban megjelent, közölte, hogy egy ilyen gyógyszer, a Strattera, nem volt jótékony hatása az ODD tüneteire.

Gyógyszer