Táplálkozási adatok a szalonna v. Pulyka szalonnára vonatkozóan

A bacon már régóta rossz hírnévnek örvend a táplálkozási értékek miatt, így lehet, hogy kísértésbe kerül, hogy a pulyka szalonnába, amely szalonna szalagokként füstölt és szalonnába helyezve, egészségesebb alternatíva lehet. Mindazonáltal kétszer meg kell gondolkodnod, mielőtt az étrended rendszeres részévé válna. A török ​​szalonnának számos ugyanolyan előnyös tápanyaga van, mint a rendszeres szalonna, ugyanakkor ugyanazok a táplálkozási hátrányai is.

Kalóriák és makroelemek

A török ​​szalonnának kevesebb kalóriája van, és kevésbé kövér, mint a hagyományos szalonna. A főtt sertés szalonna 2 uncia része 268 kalóriát tartalmaz, míg a főtt pulyka szalonnának egy egyenértékű adagja 218 kalóriát tartalmaz. Mindkettőnek előnyös fehérje van – 20 gramm sertés szalonna, vagy 17 gramm pulyka szalonna esetében – amely támogatja a hormontermelést, és segít fenntartani vagy javítani az egészséges szöveteket. Mindkét típusú szalonna jön zsírral. A sertéshús szalonna 2 dkg-os része 20 g zsírt tartalmaz, míg a pulyka szalonna ekvivalens adagja 16 gramm zsírt tartalmaz.

Vitamin tartalom

A sertésbabbon a B-komplex vitaminok valamivel jobb forrását szolgálja. A B-1-vitamin, a B-3-vitamin DV 30% -át, a B-6-vitamin DV 16% -át és a B-12-vitamin DV-jének 11% -át biztosítja. A török ​​szalonna viszont jelentős mennyiségben csak a napi érték 3 -10% -át teszi ki. A B-komplex vitaminok a szalonnában szerepet játszanak az anyagcserében, és segítenek a szervezetnek energiából származni. A B-6-vitamin segít Önnek abban, hogy inzulint, a vércukorszintjét szabályozó hormont, és a B-12-vitamin segítsen a DNS-kinyerés folyamatában. A B-3-vitamin mind a pulyka, mind a sertéshús szalonnában táplálja a bőrt és egészséges idegeket tart fenn.

Ásványi tartalom

A török ​​szalonna és a sertés szalonna nagyjából hasonló mennyiségű cinket tartalmaz, de a rendszeres szalonnában sokkal több szelént kínál. A szervezet cinket használ a génaktivitás szabályozására és több száz olyan enzim aktiválására, amelyek a sejtjei a kémiai reakciók végrehajtásához szükséges fehérjék, beleértve az anyagcseréhez szükséges anyagokat. Mindkét típusú szalonna körülbelül 1,75 milligramm cinket tartalmaz adagonként, ami a javasolt napi bevitel 16 százalékát, míg a nők esetében 22 százalékot jelent. A szelén aktiválja a rákmegelőzéshez kapcsolódó fehérjéket, valamint az egészséges izomfunkciót. A sertés szalonna egy adagja 27,6 mikrogramm szelént tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 50 százaléka, míg a pulyka szalonnával egyenértékű adag csak 14,7 mikrogramm.

Telített zsír és nátrium

Míg a pulyka szalonna kissé kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a rendszeres szalonnát – 4,7 grammot adagonként, szemben a 7 gramm értékkel – még mindig magas a telített zsírban. Ez a fajta zsír negatívan befolyásolja a vér koleszterinszintjét, és növeli a szívbetegség kockázatát, ezért korlátozni kell a bevitelt. A török ​​szalonnát szívkárosító nátriummal is elkeverik. Minden adag tartalmaz 1,302 milligramm nátriumot, ami az ajánlott napi határérték 87 százaléka, és jelentősen meghaladja a normál szalonnában található 979 mg nátriumot. A szívbetegség kockázatának növelése mellett a magas nátriumtartalmú étrend növelheti a vesekő és az oszteoporózis kockázatát.