Tesztoszteronszintet a tizenéveseknél

A tinédzser tesztoszteron szintjei között vannak a legmagasabbak, amelyek az egész életen át történnek. A tizenéves fiúk és a tizenéves lányok több tesztoszteront termelnek, mint valaha a pubertás során. A tesztoszteron termelése fokozatosan csökken tinédzser évek után. A tizenéves tesztoszteron hozzájárul a viselkedési, szerkezeti és pszichológiai fejlődéshez, amely a gyermekeket szexuálisan reprodukálódó felnőttekké alakítja.

Pubertás

A pubertás a tinédzser évek többségében jelentkezik. Az agyalapi mirigy növeli a nemi hormonok mennyiségét egy serdülőkorú testében a pubertás alatt. Ezek a hormonok befolyásolják a test különböző részeit attól függően, hogy a tinédzser egy fiú vagy egy lány. A tesztoszteron a fiú testében bekövetkező változások nagy részét a pubertás során okozza. A lányokban a tesztoszteron hozzájárul a mozgásszervi növekedéshez, a szexuális izgalomhoz és a nemi szervekhez.

Összeg

A The Guardian egyik cikke szerint a pubertás miatt egy fiú akár 50-szer annyi tesztoszteront hozhat létre, mint a pubertás előtt. A Body Building honlapja azt sugallja, hogy a tizenéves fiúk hetente 300 mg exogén tesztoszteront tudnak termelni. Egy dr. Edward Lichten “US Doctor” weboldalán egy cikk szerint egy 15 éves lány körülbelül 40 vagy 50 nanogrammot produkálhat decilitre vagy ng / dl tesztoszteronra, amely fokozatosan 70 ng / dl-re növekszik a 20. életévvel .

Gyártási folyamat

A tinédzserek tesztoszteron termelése a hypothalamusban kezdődik. A hipotalamusz az agy része, amely hormonokat termel, amelyek szabályozzák a dolgokat, például a hangulatot, a nemi hajtóerőt és a testhőmérsékletet. A hypothalamus gonadotropin-felszabadító hormont szekretál. A gonadotropin-felszabadító hormon az agyalapi mirigy hormontermelését serkenti. Az agyalapi mirigy termel nemi hormonokat válaszként gonadotropin-felszabadító hormon. A nemi hormonok stimulálják a tesztoszteron termelést a mellékvese vagy a herék kivételével, attól függően, hogy a tinédzser lány vagy fiú.

Férfi test

A tinédzser fiúk fizikai változásai a magasabb tesztoszteron termelésből származnak. Az agyalapi mirigy luteinizáló hormont szabadít fel, amely a véren keresztül és a herékig terjed. Ezek a hormonok kiváltják a tesztoszteron termelését a herékben. A tesztoszteron hozzájárul a spermium termeléséhez. A tesztoszteron szintén megváltoztatja egy tizenéves fiú testének formáját, növeli a testes testtömeget és az izomszöveteket, és stimulálja a testszőrnövekedést.

Férfi viselkedés

A tesztoszteron hozzájárul a viselkedési változásokhoz a tinédzsereknél. A tesztoszteron hozzájárul a fiú szexuális hajtóerejéhez azáltal, hogy fokozza az izgalom és a szexuális reakció mechanizmusokat. A Sunday Times egyik cikke szerint a tizenéves fiú elméje alapvetően a szex által fogyasztott. A tizenéves tesztoszteron csökkentheti a fiú kommunikációját és érdeklődését a szocializációban. Például egy fiú, aki beszédes volt a pubertás előtt, egyszólamúvá válhat. Ez a változás szégyellheti a szexuális gondolatokat. A magas tesztoszteron szintek korlátozhatják a tizenéves fiú érdeklődését a testrészek, atlétikai tevékenységek és szexuális törekvések iránt.