Úszás és élesztő fertőzések

Az élesztő-fertőzés olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a Candida által okozott hüvelyi fertőzés leírására, amely természetes módon megtalálható a szájban, a gasztrointesztinális traktusban és a hüvelyben. Ez a fertőzés, más néven candidiasis, a hormonok megváltozása, például a terhesség alatt, vagy olyan állapot vagy állapot, amelynél a Candida sokszorozódik, és felépül a hüvelyben. Ha élesztő fertőzése van, akkor talán kíváncsi lesz arra, hogy még mindig élvezheti az úszást. Bár vannak úszással kapcsolatos tippek és óvintézkedések, a jó hír az, hogy még akkor is élvezheti ezt a tevékenységet, ha ilyen gyakori fertőzésről van szó.

Élesztő-fertőzések és úszás

A Centers for Disease Control és Prevention (CDC) szerint a nők közel 75 százaléka élete során legalább egy élesztőfertőzésben szenvedett. A tünetek közé tartoznak a hüvelyi viszketés, az égés, az irritáció, a fájdalmas szexuális kapcsolat, a bőrpír és a vastag, fehér, túrószerű kisülések. A terhesség idején a candidiasis fokozott kockázata mellett a cukorbetegek vagy a gyengített immunrendszer vagy a közelmúltban antibiotikumot szedő nők nagyobb valószínűséggel tapasztalják ezt az élesztőgörcsöt. Az úszás azonban nem kapcsolódik az élesztőgomba fokozott kockázatához, és nem fertőző, így nem fogja megtenni – vagy más úszóktól fogva.

Élesztő-fertőzések és fürdőruha

Bár az úszás nem okoz élesztő fertőzést, nedves fürdőruhát visel hosszabb ideig, növeli az élesztőgombásodás kockázatát. A szorosan illeszkedő vagy nedves ruhák optimális környezetet teremtenek az élesztő növekedéséhez, így előfordulhat, hogy megakadályozhatja ezt az állapotot úgy, hogy tiszta, száraz ruhát vált át úszás után.

Az élesztő fertőzés megelőzése

Az élesztőfertőzés kialakulásának kockázatának megfékezésére szolgáló egyéb módszerek közé tartozik a pamut alsó fehérnemű viselése és a szűk alsónadrág elkerülése, amely korlátozza a légáramlást. Ha harisnyanadrágot viselsz, válasszon stílusokat pamut alsóneművel. Továbbá válts ki a izzadt vagy nedves edzés ruhát, amint lehet az edzés után. Ne használjon felesleges antibiotikumot, és ha cukorbetegsége van – tartsa meg a vércukorszintjét.

Az élesztő fertőzés megelőzése

Bár az úszás nem okoz élesztő fertőzést, a medencékből származó klórozott víz irritációt okozhat az érzékeny területeken, beleértve a vulva vagy a külső női nemi szerveket. A vulvodinia folyamatos fájdalom a vulvari területen, amely égést, fájdalmat, viszketést és irritációt okoz – az élesztőgomba-fertőzéshez hasonló tüneteket. Míg az állapot oka gyakran ismeretlen, a tünetek súlyosbíthatók a feszes fürdőruhákkal, a klórozott vízzel vagy a forró kádak melegével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gombaellenes krémek és a hüvelykúpok standard terápiák vaginális élesztőfertőzések kezelésére. Az enyhe fertőzéseknek csak egyetlen dózisra van szükségük kezelésre, míg a terápia időtartama 7 napig tarthat. A CDC szerint ez a kezelés a fertőzések 80-90% -ában sikeres, míg más fertőzések ellenállnak a közös kezelésnek. Annak ellenére, hogy a gombaellenes kezelések over-the-counter kezeléssel állnak rendelkezésre, fontos, hogy gyermeke fertőzés előtt legyen, mielőtt kezelné. A kezelés előtt beszéljen orvosával. Ha élesztő fertőzést kezelt és a tünetei nem szűnnek meg, kérdezze meg orvosát értékelési és kezelési javaslatokkal kapcsolatban.