Vas kiegészítő mellékhatások gyermekeknél

Az alapvető tápanyag, a vas segíti a oxigént a tüdőből a sejtekbe, szövetekbe és szervekbe. Ez az ásványi anyag elősegíti az adenozin-trifoszfát, az emberi szervezet primer energiaforrását is. A gyermekeknek ajánlott étkezési segély napi 7 és 11 mg vasból áll, a gyermek korától és nemétől függően. Ha gyermeke gyermekorvosának ajánlott vas-kiegészítő kezelést, beszélje meg vele a mellékhatás mellékhatásait a gyermekeknél a kezelés megkezdése előtt. Soha ne adjon öngyógyászati ​​készítményt a vasnak, anélkül, hogy orvoshoz fordulna.

A vas-kiegészítők kezelésében részesülő gyermekeknél mellékhatásként a székrekedés tapasztalható. A székrekedés, vagy ritkán előforduló nehéz bélmozgások társulhatnak hasi görcsös, puffadt vagy étvágytalansággal. Lehet, hogy észreveszi, hogy gyermeke a szokásosnál hosszabb időt tölti a fürdőszobában, de képtelen a bélmozgást előidézni. A gyermek székletei szokatlanul kicsiek vagy szilárdak is lehetnek, vagy a hasa érzékeny lehet az érintésre. Ha a székrekedés több mint két-három napig fennáll, további óvatosságot kell fordítani gyermekének gyermekorvosától.

A vas kiegészítők irritálhatják gyermeke emésztőrendszerének bélését. Ennek következtében hányingert, gyomorfájást vagy hányást okozhat. A gyomorfájás a gyermek normális étvágyának átmeneti csökkenését is eredményezheti. Mindig vegye fel a kapcsolatot gyermeke orvosával, ha hányás következik be, vagy a gyomorfájdalom továbbra is fennáll, mert a vas-kiegészítők ezen mellékhatásai más egészségügyi problémák jelei lehetnek, például a cukorbetegség.

A folyékony vasformák alkalmazása gyermekeknél ideiglenes fogszín elszíneződést okozhat. Gyermeke fogai sötét vagy fekete színűek lehetnek. Bár ez a mellékhatás jellemzően csökken a folyékony vas kiegészítők kezelése után, kérdezze meg gyermeke orvosát, ha a fogai elszíneződnek.

A vas-kiegészítő intravénás vagy IV-es alkalmazása gyulladásos mellékhatásokat okozhat gyermekekben. Gyermeke láz, fejfájás vagy duzzadt nyirokcsomók kialakulhat. Azt is panaszkodhat, hogy nem érzi jól fáj a fájdalmas izületeket vagy izmokat. Ritkán a IV vaskezelés életveszélyes allergiás reakciót idézhet elő, amelyet anafilaxiásnak neveznek. Az anafilaxiás tünetek azonnali orvosi ellátást igényelnek, beleértve a csalánkiütéseket, az arc duzzanatot, a légszomjat, a zihálás, a gyengeség és a nyelési nehézség.

Az akut vastoxicitás a mérgezéssel összefüggő halálozás vezető oka az 5 év alatti gyermekeknél. Azok a gyermekek, akik túl sok vasat vesznek be egyetlen adagban vagy pár nap alatt, akut vastoxicitási tüneteket mutathatnak. A vasmérgezés hirtelen és végzetes tüneteket okozhat, beleértve a vér hányást, súlyos gyomorfájdalmat, lázot, alacsony vérnyomást, görcsöket, légzési nehézségeket és szívritmuszavarokat. Ha gyermeke akut toxicitási tüneteket mutat be, azonnal kérjen azonnali orvosi ellátást.

Székrekedés

Gyomor-diszkomfort

Fogszűrés

Flulike mellékhatások

Akut toxicitás