Vegyen be kalciumot vagy káliumot a lábgörcsökhöz?

A lábszár görcsös vagy nyájas ló akkor fordul elő, amikor a lábizom hirtelen megfeszül, fájdalmat okozva, amely időnként súlyos lehet. A kalcium- vagy káliumhiány hiánya okozhat görcsöket a lábakban. Az ásványi anyagok a kalcium és a kálium elektrolitok, azaz elektromos impulzusokat tartalmaznak, amelyek szabályozzák az izmokat. Az ásványi anyagok egyensúlyhiánya megzavarhatja az izomfunkciót. Az étrend javítása segíthet az ásványianyagok étrendkiegészítők nélkül történő helyreállításában. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítést elkezdenél.

Kalcium- és lábgörcsök

Túl keveset a kalcium a véráramban okozhat lábakrángokat, magyarázza ki az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének szakértőit. Nagy mennyiségű szóda, koffein vagy alkohol károsíthatja a kalciumüzleteket. A menopauza utáni nők szintén hajlamosak az alacsony kalciumszintre. A kalcium növelése a táplálkozásban vagy a kalciumcsökkentő anyagok mennyiségének csökkentése segíthet csökkenteni a lábcukorokat. A terhes nőknél a lábszárak is előfordulhatnak, valószínűleg az alacsony kalciumszint miatt, de a további kalcium nem segíthet. Amikor a lábszárakat tartalmazó terhes nők 1 hét kalciumot kaptak naponta kétszer két hétig, növelték kalciumszintjüket, de nem észleltek javulást lábujjaikban, 1981-ben találták az “Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica” című tanulmányt. Mivel szükséged van a D-vitaminra a kalcium felszívódására, orvosa javasolhatja D-vitamin kiegészítők szedését.

Kálium és lábgörcsök

Alacsony káliumszint a vérben a lábgerincek egy másik lehetséges oka, valamint az izomgyengeség és a fáradtság. A kálium nátriummal működik, hogy megőrizze a sejtek elektromos töltését, ami szabályozza az izom összehúzódását és működését. Jelentős folyadékveszteség, például erős izzadás vagy hasmenés, alacsony káliumszinteket okozhat. Ezért fontos, hogy feltöltsd a kálium üzleteidet a testmozgás után. A magas sótartalmú étrend felboríthatja a szervezet nátrium-kálium-egyensúlyát, és alacsony káliumot eredményezhet a nátriumhoz viszonyítva. A magas nátriumtartalmú termékek, például a feldolgozott vagy gyors ételek visszaszorítása segíthet a nátrium-kálium-egyensúly helyreállításában.

A magnézium fontossága

Az ásványi magnézium egy másik, az izomszabályozásban részt vevő elektrolit. Míg a kalcium az izom összehúzódását szabályozza, a magnézium szabályozza az izomlazítást. A magnézium hiánya lábgerinchez vezethet. Amikor három héttel a lábszárakat tartalmazó terhes nők szedtek magnézium-kiegészítőket, a lábgörcsök miatt kevésbé szenvedtek, mint a placebót szedő betegek, az 1995-ös “American Journal of Obstetrics and Necnology” című tanulmányában találtak.

Az ásványi anyagok elégedettsége

A kalcium-, a kálium- és a magnéziummennyiség csökkentése a lábszárainál, az American Institute for Preventive Medicine tanácsadója javasolja. A tejtermékekből, babokból és leveles zöldségekből származó kalciumot kaphat, míg a banán, a burgonya és a mazsola jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz. A magnéziumforrások közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a teljes szemek és a diófélék. A kiszáradás kimerítheti az ásványi boltokat, ezért igyon sok vizet, különösen ha izzadt. Mivel bizonyos ásványi anyagok túlzott bevitele zavarhatja a tápanyag felszívódását, kérjen tanácsot az egészségügyi szolgáltatótól, mielőtt a táplálék kiegészítése lenne.